Ook jouw letselschade is uniek!

Ontvang direct belangrijke informatie over jouw letselschadezaak. Doe nu snel de gratis letselschadescan en laat jouw zaak beoordelen door een top-deskundige.

Hoe hoog is mijn schadevergoeding?

Doe de scan

Is er iemand aansprakelijk voor mijn ongeval?

Doe de scan

Haalt mijn huidige belangenbehartiger alles uit mijn zaak?

Doe de scan
"Dankzij de Letselschadescan heb ik mijn leven weer op kunnen pakken"

Wat is Whiplash?

Bij een whiplash is er sprake van een tijdelijke kwetsing van het steunweefsel, bindweefsel en/of de spieren van de nek. Deze kwetsing ontstaat door een voor- achterwaartse beweging van de nek. Vaak hebben patiënten klachten, terwijl er bij lichamelijk onderzoek of met behulp van röntgendiagnostiek geen afwijkingen gevonden worden. Dit maakt het lastig om de diagnose whiplash te stellen.

 

Symptomen

Een whiplash kan verschillende klachten geven. Typische klachten zijn nekpijn en hoofdpijn. Andere vaak voorkomende klachten zijn:

  • stijfheid van nek en schouders
  • duizeligheid
  • moeheid en klachten over het geheugen
  • pijnklachten van schouders en armen
  • doof gevoel of tintelingen in de armen
  • klachten over het zien, het gehoor, oorsuizen

Bij erge nekpijn die lang aanhoudt kunnen sommige patiënten problemen met slapen krijgen en veel angst en stress ervaren.

Oorzaken

Klachten ontstaan na een voor- achterwaartse beweging van de nek. Deze beweging kan bijvoorbeeld optreden bij (auto-)ongevallen, zoals bij een aanrijding van achteren of van de zijkant. Hierdoor ontstaat een tijdelijke beschadiging van de weke delen (steunweefsel, bindweefsel en/of spieren) van de nek.

Risicofactoren

Een whiplash is niet te voorkomen. Het wel of niet krijgen van een whiplash en de ernst van de whiplash heeft niks te maken met de snelheid van de auto, van welke kant de auto wordt aangereden (voor of zijkant), het wel of niet hebben van hoofdsteunen of de plek in de auto waar men zit.

Wat kunt u doen als u een ongeval is overkomen en u dergelijke klachten ervaart?

Er heerst helaas best veel discussie rondom een whiplash. De klachten die voortkomen uit een whiplash zijn namelijk niet zichtbaar. Dit wordt ook wel niet-objectiveerbaar letsel genoemd. U kunt bijvoorbeeld moeilijk aantonen dat u door de whiplash last heeft van uw nek/rug of meer vermoeid bent. Medische adviseurs en verzekeringsmaatschappijen zien vaak wel het verband tussen de klachten en het ongeluk in de eerste drie t/m zes maanden na het ongeluk. Zodra de klachten daarna nog steeds leiden tot schade, kunnen zij in de meeste gevallen het medisch niet meer verklaren.

Een whiplash wordt vaak juridisch beoordeeld in plaats medisch. Er wordt gekeken naar de beperkingen die u heeft naar aanleiding van het ongeval en het causaal verband daartussen. Hierbij gelden enkele voorwaarden:

  • de klachten waren niet aanwezig voor het ongeluk.
  • de klachten moeten direct na het ongeval goed zijn gedocumenteerd

Schadevergoeding whiplash

Zodra de tegenpartij de aansprakelijkheid erkend, heeft u ook bij een whiplash recht op een schadevergoeding. De whiplash moet dan natuurlijk wel het gevolg zijn van het ongeval/incident. De schadevergoeding bestaat uit de materiële en immateriële schade (smartengeld) die u heeft opgelopen. Denk hierbij aan de schade door verlies van arbeidsvermogen, studievertraging, medische kosten, huishoudelijke hulp en verlies van zelfwerkzaamheid.