Heb jij recht op een schadevergoeding?

Ben je betrokken geweest bij een ongeval en heb je hierbij ‘letsel’ (een verwonding, psychische problemen, spierklachten, etc.) opgelopen? Dan is er vrijwel altijd sprake van letselschade. Binnen letselschade kan een onderscheid worden gemaakt tussen materiële en immateriële schade.

Materiële schade is de schade die rechtsreeks op geld waardeerbaar is. Je kunt hierbij denken aan verlies van inkomsten, reiskosten, medische kosten, etc.

Immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd en is niet direct in geld uit te drukken. Hierbij kun je denken aan het verdriet, de pijn en de psychische klachten die je hebt gehad. Het wordt ook wel een emotionele schadevergoeding genoemd.

Maar wat is letselschade eigenlijk, en waaruit bestaat letselschade?

Alle schade die je leidt doordat je letsel hebt opgelopen, moet door de aansprakelijke partij worden vergoed. De wet schrijft voor dat een slachtoffer in financieel oogpunt zoveel mogelijk moet worden gebracht in de situatie waarin hij zou zijn geweest als het ongeval niet zou hebben plaatsgevonden. De partij die aansprakelijk is, moet het verschil tussen die ‘hypothetische’ en de feitelijke situatie betalen. Vaak is de aansprakelijke partij verzekerd. De aansprakelijkheidsverzekeraar regelt dan de afhandeling van de schade namens de verzekerde.

Voorbeelden waarbij je letselschade kunt oplopen zijn onder andere:

  • Verkeersongevallen
  • Bedrijfsongevallen / ongevallen tijdens of onder werktijd
  • Ongevallen door slecht onderhoud van de weg of stoep
  • Hondenbeet
  • Medische fout
  • Geweldsmisdrijf

Er is een groot aantal schadeposten dat bij letselschade in aanmerking komt voor vergoeding door de wederpartij. Je maakt ongemerkt meer kosten dan je in eerste instantie denkt. Verschillende schadeposten die je onder andere kunt claimen bij letselschade zijn:

  • Verlies aan verdienvermogen
  • Medische kosten
  • Vergoeding opname in het ziekenhuis
  • Kosten voor hulp in de huishouding
  • Aanpassingen aan het huis
  • Kosten voor hulp bij werkzaamheden in en rond het huis
  • Reiskosten naar therapeuten en artsen
  • Studievertraging
  • Inkomsten uit zwart werk
  • Smartengeld

En zo zijn er nog veel meer posten die individueel voor jou van toepassing zijn. Vul de QuickScan in en kijk waar jij recht op hebt.

Wat moet je doen na een ongeval?

Maar wat te doen na een ongeval? Hoe krijg je het als slachtoffer voor elkaar om je schade vergoed te krijgen? Om de schade op de tegenpartij te verhalen, dien je eerst de schuldige partij aansprakelijk te stellen voor de schade die je hebt opgelopen en voor de nog onbekende schade die mogelijk nog in de toekomst zal gaan ontstaan. Dit is een zeer belangrijke stap om jouw schade vergoed te krijgen en onze specialisten helpen je hier graag bij.

Of je nu te maken hebt met een bedrijfsongeval, een ongeluk met je auto in het verkeer, een ongeluk op de werkvloer of een ander ongeval: zorg dat je zoveel mogelijk documenteert. Noteer contactgegevens van getuigen en maak indien mogelijk met je mobiele telefoon foto’s van de situatie. Kun je dit niet zelf? Vraag dan iemand anders om dit voor jou te doen. Meld je ook zo snel mogelijk bij je huisarts of het ziekenhuis om je te laten onderzoeken.

Je bent betrokken geweest bij een ongeval en wilt weten of je de mogelijkheid hebt om je schade te verhalen? Via de Letselschadescan ontvang je kosteloos vakkundig advies van één van onze letselschadejuristen en krijg je direct een duidelijk en compleet inzicht in de omvang van jouw schade en de manier waarop je deze vergoed kunt krijgen.

Gratis advies in jouw persoonlijke letselschadezaak

Wil je gratis advies over jouw letselschadezaak? Vul de gevraagde gegevens in. Je krijgt spoedig de antwoorden die je zoekt in jouw persoonlijke letselschadezaak.

Naam(Vereist)
Ik ontvang graag informatie over;

Heb je al een belangenbehartiger?

Je hebt al een belangenbehartiger, maar je hebt er geen goed gevoel meer bij. Meestal voel je het zelf al goed aan wanneer jouw belangenbehartiger zich door de wederpartij laat leiden, op het verkeerde spoor zit of onvoldoende kennis in huis heeft.

Ook in dit geval kun je gratis advies aanvragen. Je hoeft enkel het onderstaande formulier in te vullen en onze juristen nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. .

Geheel vrijblijvend een second opinion

Onze gespecialiseerde letselschadejuristen verrichten graag een gratis second opinion in jouw zaak. Vul de onderstaande vragenlijst in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Naam(Vereist)
Wat is de reden dat je twijfelt aan uw huidige belangenbehartiger?
Je kunt hier aangeven waarom u twijfelt over jouw eigen belangenbehartiger. Je kunt meerdere opties aanvinken.

Letselschadeslachtoffer mevrouw L. Mansouri

“Mijn letselschadezaak staat of valt met een goede belangenbehartiger! Twee jaar geleden heb ik bij een verkeersongeval een whiplash opgelopen.

Het begin van veel pijn, verdriet en problemen. Via Letselschadescan kreeg ik een ervaren letselschadejurist toegewezen. Helemaal gratis! Pas toen kwam er weer licht aan het eind van de tunnel. Ik heb inmiddels diverse voorschotten ontvangen en binnenkort ga ik weer aan het werk.”