Ik ben slachtoffer van een verkeersongeluk

In 2020 hebben 19.700 personen in Nederland ernstige letselschade opgelopen tijdens een verkeersongeluk. Maar ook licht gewonde personen die niet naar het ziekenhuis moesten, kunnen langdurige lichamelijke en psychische gevolgen ondervinden van het ongeluk. Denk bijvoorbeeld aan een whiplash of PTSS. Ben je niet of maar deels aansprakelijk voor een verkeersongeval, dan kun je smartengeld eisen.

Hoeveel schadevergoeding kun je dus krijgen na een verkeersongeluk? Letselschadescan.nl helpt je graag bij het vaststellen van je letselschade en het aansprakelijk stellen van de veroorzaker. Vul snel het onderstaande QuickScan formulier in en ontvang direct belangrijke informatie over de omvang van jouw schade en je recht op smartengeld. Het invullen duurt slechts twee minuten en kost je helemaal niets!

 

Wie is aansprakelijk bij een verkeersongeluk?

Wie aansprakelijk is bij een verkeersongeluk, hangt af van de oorzaak van het ongeval en het type voertuig dat betrokken was. Over het algemeen geldt dat de persoon die het ongeluk veroorzaakt heeft, aansprakelijk is en de schade moet betalen. Hebben beide partijen schuld, wordt de schade door beide personen betaald en afhankelijk van de mate van schuld verdeeld. Deze regels zijn van toepassing op ongelukken met twee motorvoertuigen (auto’s, motor’s, brommers etc.) of twee fietsen.

Bij ongelukken met zowel een motorvoertuig als een fiets of voetganger, is de bestuurder van het motorvoertuig altijd mede-aansprakelijk en moet hij of zij ten minste 50% van de schade van de voetganger of fietser betalen. Het maakt daarbij niet uit of de bestuurder het ongeval veroorzaakt heeft. Kan de bestuurder echter aantonen dat hij of zij het ongeluk niet had kunnen voorkomen vanwege overmacht, hoeft hij of zij geen schade te betalen. Dit betekent dat de bestuurder geen verkeersregels overtreden heeft en het gedrag van de andere partij niet had kunnen voorzien.

Bij een eenzijdig ongeluk, dus bijvoorbeeld als een bestuurder tegen een boom aanrijdt of van de weg afkomt, is de bestuurder altijd zelf schuld en moet de schade aan zijn voertuig en aan de omgeving betalen.

Wat zijn mijn rechten na een verkeersongeluk?

Ben je slachtoffer geworden van een verkeersongeval en is de andere partij aansprakelijk, heb je recht op schadevergoeding. Dit betreft zowel de materiële schade aan je voertuig als lichamelijke en psychische schade als gevolg van het ongeluk. Hoeveel vergoeding je krijgt, hangt af van meerdere factoren.

Heb je lichamelijk letsel opgelopen, vul dan gerust het QuickScan formulier in. Onze experts nemen dan contact met jou op en helpen je aan je schadevergoding.